Wraz z dynamicznym rozwojem technologii, sektor logistyczny stale poszukuje innowacyjnych rozwiązań mających na celu poprawę efektywności i optymalizację procesów magazynowych. Jednym z najbardziej obiecujących narzędzi, które staje się powszechnie stosowane w branży, są drony. Te małe, zdalnie sterowane latające maszyny nie tylko rewolucjonizują przemysł rozrywkowy czy dostawę paczek, ale także odgrywają coraz większą rolę w inwentaryzacji magazynowej.

Tradycyjne metody inwentaryzacyjne, takie jak ręczne zliczanie produktów, mogą być czasochłonne i podatne na błędy. Zastosowanie dronów w tym procesie przynosi szereg korzyści, które znacznie zwiększają efektywność i dokładność. Pomimo postępu technologicznego, który nieustannie przekształca naszą rzeczywistość, wiele firm nadal boryka się z problemami związanymi z tym archaicznym procesem.

Wady inwentaryzacji magazynowej przeprowadzanej metodą tradycyjną:

• Czasochłonność: Ręczne zliczanie produktów może być bardzo czasochłonne, szczególnie w przypadku dużych magazynów z bogatym asortymentem towarów.
  • Podatność na błędy ludzkie: Ludzkie błędy są nieuniknione w procesie inwentaryzacji, co może prowadzić do niezgodności między stanem faktycznym a stanem zarejestrowanym w systemie.
  • Trudność w dotarciu do trudno dostępnych miejsc: Niektóre miejsca w magazynie mogą być trudne do osiągnięcia dla pracowników, co może prowadzić do pominięcia pewnych obszarów lub produktów.
  • Ryzyko uszkodzenia towarów: Ręczna manipulacja produktami podczas inwentaryzacji może zwiększać ryzyko uszkodzenia, szczególnie w przypadku delikatnych lub łatwo psujących się towarów.
  • Brak możliwości jednoczesnego przeprowadzenia inwentaryzacji i działalności operacyjnej: W czasie inwentaryzacji często konieczne jest zamknięcie magazynu lub pewnych jego obszarów, co może prowadzić do zakłóceń w normalnym funkcjonowaniu działalności.
  • Ograniczona elastyczność: Tradycyjne metody inwentaryzacji mogą być ograniczone przez dostępność personelu i godziny pracy, co utrudnia elastyczne reagowanie na zmieniające się potrzeby biznesowe.
  • Koszty: Zatrudnienie dodatkowych pracowników do przeprowadzenia inwentaryzacji oraz koszty związane z ewentualnymi błędami mogą być znaczącym obciążeniem finansowym dla przedsiębiorstwa.

Wszystkie te czynniki podkreślają potrzebę poszukiwania alternatywnych rozwiązań, takich jak wykorzystanie dronów czy innych technologii, które mogą pomóc w zwiększeniu efektywności, dokładności i szybkości procesu inwentaryzacji magazynowej.

Zdj.1. Hala magazynowa

Korzyści wynikające z użycia dronów do przeprowadzenia inwentaryzacji:

• Szybkość: Drony mogą przemieszczać się szybko i sprawnie po obszarze magazynu, skanując produkty i zbierając dane w tempie, które znacznie przewyższa możliwości ludzkiego personelu. Dzięki temu inwentaryzacja może być wykonana szybciej, co z kolei redukuje czas potrzebny na zamknięcie magazynu lub obszarów magazynowych.
  • Dokładność: Drony wyposażone w zaawansowane technologie, takie jak kamery wysokiej rozdzielczości czy czytniki kodów kreskowych, mogą automatycznie identyfikować produkty i zbierać dane z większą dokładnością niż tradycyjne metody inwentaryzacji. Eliminuje to ryzyko ludzkich błędów i zapewnia bardziej precyzyjne dane dotyczące stanu zapasów.
  • Dostępność trudno dostępnych miejsc: Drony mogą dotrzeć do obszarów magazynu, które są trudno dostępne dla ludzi, takich jak wysokie półki czy obszary załadunkowe. Dzięki temu eliminuje się konieczność przenoszenia towarów lub montowania rusztowań, co z kolei zwiększa bezpieczeństwo pracowników i redukuje ryzyko uszkodzenia produktów.
  • Elastyczność: Drony mogą być wykorzystywane do inwentaryzacji w różnych warunkach i środowiskach, niezależnie od pory dnia czy pogody. Mogą także być programowane do przeprowadzania inwentaryzacji w różnych częstotliwościach, co pozwala na elastyczne dostosowanie procesu do zmieniających się potrzeb biznesowych.
  • Redukcja kosztów: Mimo inwestycji początkowych w zakup i utrzymanie dronów, ich wykorzystanie w dłuższej perspektywie może przynieść znaczną redukcję kosztów związanych z inwentaryzacją. Dzięki szybszemu i bardziej dokładnemu procesowi można zaoszczędzić na kosztach pracy oraz uniknąć strat związanych z błędnymi informacjami dotyczącymi stanu zapasów.
  • Monitoring w czasie rzeczywistym: Niektóre systemy dronów umożliwiają monitorowanie procesu inwentaryzacji w czasie rzeczywistym. Dzięki temu można szybko reagować na ewentualne nieprawidłowości czy braki w zapasach, co pozwala na bardziej skuteczne zarządzanie magazynem.

Zdj.2. Inwentaryzacja z wykorzystaniem dronów

Podsumowanie

Wykorzystanie dronów w inwentaryzacji magazynowej otwiera nowe możliwości i perspektywy dla branży logistycznej. Drony pozwalają na szybką, dokładną i elastyczną inwentaryzację, eliminując wiele problemów i wyzwań związanych z tradycyjnymi metodami przeprowadzania tego procesu.

Chociaż wykorzystanie dronów w inwentaryzacji magazynowej wymaga odpowiedniego przygotowania, inwestycji i przestrzegania przepisów bezpieczeństwa, to jednak ich potencjał do rewolucjonizacji procesu inwentaryzacji jest niezaprzeczalny.

Wraz z dalszym rozwojem technologii drony będą odgrywać coraz większą rolę w branży logistycznej, umożliwiając przedsiębiorstwom osiągnięcie jeszcze większej efektywności, precyzji i konkurencyjności na rynku. W związku z tym, inwestowanie w tę nowoczesną technologię może okazać się kluczowym krokiem w doskonaleniu procesów magazynowych i zapewnieniu sukcesu w dynamicznym świecie biznesu.

Logistyka w XXI w - Wybrane zagadnienia tom.XVII, 3 zeszyt, III część,str.199 -Zastosowanie dronów do inwentaryzacji magazynów otwartych wielkopowierzchniowych, autorzy-Paweł Ślaski i Tomasz R. Waśniewski