Czym jest automatyzacja?

Jest to znaczne ograniczenie lub zastąpienie ludzkiej pracy fizycznej i umysłowej przez pracę maszyn, które działają na zasadzie samoregulacji i wykonują określone czynności bez udziału człowieka.

W Polsce można znaleźć mniej lub bardziej efektywne przykłady automatyzacji procesów magazynowo - produkcyjnych. Do tej pory, na automatyzację magazynów decydowały się przede wszystkim duże, ogólnoświatowe przedsiębiorstwa. Wśród nich dominują producenci oraz centra dystrybucyjne sieci handlowych. Co jest tego przyczyną? Powodem jest m.in. dostęp do kapitału i środków finansowych. Z drugiej strony są to firmy, które organizowane są na wzór spółek działających na zachodzie, tzn. posiadają odpowiednie wzorce funkcjonowania. Jak to wszystko wygląda w naszym kraju? Ciężko liczyć na to, że w ciągu kilku najbliższych lat polskie magazyny nadrobią zaległości i w pełni się zautomatyzują. Z roku na rok jest jednak coraz lepiej, rośnie zainteresowanie nowoczesnymi rozwiązaniami, a także liczba nowych inwestycji. Wiąże się to ze zwiększaniem konkurencyjności produktów i usług.

Czy konkurencyjność wymaga inwestycji?

Jedną z barier, która utrudnia polskim firmom inwestycje w automatykę magazynową to przekonanie o dużych nakładach początkowych takiej operacji, niepewność po jakim czasie dana inwestycja się zwróci, jej koszty końcowe i opłacalność. Poza barierami czysto finansowymi – polska branża magazynowa ma problem z brakiem wystarczającej wiedzy na temat właściwych rozwiązań oraz niewielkim doświadczeniem w tym zakresie, a to ma negatywny wpływ na podejmowanie decyzji.

Co w praktyce oznacza automatyzacja dla danego przedsiębiorstwa?

Przede wszystkim, dzięki nowoczesnym rozwiązaniom automatyki magazynowej możemy poprawić wydajność procesów, przy jednoczesnym obniżeniu kosztów produktu. Maszyna, w przeciwieństwie do człowieka, może pracować cały czas, praktycznie 24 godziny na dobę.  Jest w stanie wykonać w tym samym czasie zdecydowanie więcej operacji, co sprzyja obniżeniu kosztów pracy, a jednocześnie pozwala poprawić jakość dostaw oraz przyspieszyć ich terminy itp. Czy są jeszcze jakieś zalety automatyzacji magazynów? Dzięki niej możemy wyeliminować niemal do zera błędy w kompletacji produktów, co jest ogromną zaletą tego procesu. Automatyzacja to również oszczędności eksploatacyjne, np. regały z układnicami nie potrzebują światła ani ciepła (mogą pracować w nieoświetlonym i nieogrzewanym magazynie). Dzięki systemom automatycznym, na tej samej powierzchni możemy zmieścić o wiele więcej towarów − nasz magazyn może być więc mniejszy, co również ogranicza koszty jego budowy, utrzymania, a także podatków.

Czy automatyzacja będzie coraz tańsza?

Mimo pozytywnych zmian jakie można zaobserwować na polskim rynku, w dalszym ciągu w wielu firmach istnieje przekonanie że automatyzacja jest zbyt droga, aby mogła być opłacalna. Wymaga ona od każdej firmy sporych początkowych nakładów finansowych. Jednak jest to jedyna droga by obniżyć koszty funkcjonowania, a tym samym zapewnić dalszy rozwój. Poza tym, z biegiem lat nowoczesne rozwiązania sukcesywnie tanieją, a w efekcie są już teraz dostępne dla szerszej grupy klientów. W tym aspekcie przed dużą szansą stoją zwłaszcza średnie polskie przedsiębiorstwa, w których brakuje jakichkolwiek rozwiązań z zakresu automatyki magazynowej, a cała praca spoczywa w rękach człowieka.

Podjęcie decyzji o przeprowadzeniu automatyzacji i robotyzacji nie może być jednak impulsywne. Wymaga to myślenia strategicznego. Czy można liczyć na czyjąś pomoc doradczą? Tak, warto cały proces powierzyć firmie, która ma z tym doświadczenie i jest nie tylko dostawcą produktów, ale posiada odpowiednie zaplecze projektowe, inżynierskie, produkcyjne i jest w stanie służyć stałym doradztwem na każdym jego etapie.

Zalety, które może przynieść automatyzacja procesów logistycznych w magazynie:

• średni czas zwrotu z inwestycji wynosi pięć lat;
  • okres użytkowania układnic magazynowych szacuje się na okres 20–25 lat (należy pamiętać o poddawaniu ich regularnym serwisom i przeglądom);
  • praca układnicy magazynowej sterowanej przez trzy stacje robocze i trzech pracowników odpowiada czynnościom wykonywanym przez aż dziewięć wózków widłowych oraz dziewięciu operatorów;
  • koszt wynajmowania urządzeń transportu bliskiego jest wyższy niż wydatki poniesione na automatyczne systemy składowania;
  • magazyn automatyczny może pomieścić o ok. 40% więcej ładunków niż magazyn tradycyjny;
  • automatyzacja procesów magazynowych w chłodniach i mroźniach zmniejsza koszty związane ze zużyciem energii elektrycznej.